אם תשבו עם אנשים מצליחים מאד בקריירה ותשאלו אותם בשקט, מבלי שאף אחד ישמע, כמה הם באמת מרגישים בפנים מוצלחים ומצליחים – רבים יודו שבעצם הם ממש לא בטוחים בזה ושהם מפחדים שיגלו את האמת.
מרוב שזו תופעה מוכרת, טבעו לכך את השם “תסמונת המתחזה” שמאופיינת בספק עצמי, פחד מכשלון וביצוע טעויות, אמונה שההצלחה נובעת ממזל, קושי לקבל מחמאות, חרדה שקשורה לביצועים ועוד.
על פי סקר שנערך לאחרונה על ידי Vantage Hill Partners, תחושת חוסר היכולת היא הפחד מספר אחד של מנהלים ברחבי העולם ועל פי מחקרים כ- 70% מהאנשים יחוו לפחות אפיזודה אחת של תסמונת מתחזה במהלך חייהם.
מסתמן שגם אינטליגנציה היא גורם מנבא לתופעת המתחזה. אמנם לא נערכו מחקרים הבוחנים במפורש את הקשר בין תופעת המתחזה למנת משכל, אבל יש מומחים המשערים שאחד הטריגרים לתופעת ההתחזות הוא אפקט דאנינג-קרוגר, הטיה קוגניטיבית שגורמת לאנשים אינטליגנטים לפקפק בכישוריהם. יתרה מזאת, אנשים אינטליגנטים מוקפים לרוב באנשים אינטליגנטים נוספים, ולכן קנה המידה שלהם להשוואה הוא מוטה.
התסמונת יכולה להופיע בלי קשר לגיל או מגדר, אולם נראה כי היא נפוצה במיוחד בקרב נשים עם צורך גבוה בהישג.
בעולם העבודה, אנשים עם תסמונת המתחזה הם אנשים שיעבדו מאד קשה על מנת לפצות על חוסר הכישרון, בעיניהם, או ינקטו בהימנעות ודחיינות.
- רבים לא מרגישים שבעי רצון מהאופן שהם מבצעים את עבודתם
- כשמציעים להם הצעות עבודה אחרות הם נוהגים לדחות אותן כי חוששים שלא יוכלו לשחזר שוב הצלחה
- הם מייחסים את ההצלחה שלהם לגורמים חיצוניים
- הם ייטו להתמקד בעיקר בחסרונות, בטעויות או בכישלונות שלהם
- הם יכולים להימנע מלבקש העלאות שכר ועוד.
כל זה יכול כמובן לחבל בהצלחה שלהם.
יש כל כך הרבה אנשים שמרגישים ספק עצמי, חוששים ומרגישים שהם לבד ושזה רק הם – כשבעצם זה ממש לא המצב.
למרות שנדמה לנו שזה תופעה שולית, תסמונת המתחזה היא תופעה מאד רחבה, חוצה מגדר וגיל ויכולה להשפיע על כל התחומי החיים שלנו: על הקריירה, הזוגיות, ההורות ובכלל…
תסמונת המתחזה היא מצב שבו אדם מרגיש ספק ביכולותיו ומרגיש שהגיע לאן שהגיע רק בזכות צירוף מקרים ומזל ושאין לו באמת את היכולות הנדרשות כדי להצליח בתפקידים שהוא ממלא.
אז הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:
- במחקרים מוקדמים נחשבה התסמונת לתכונת אישיות מושרשת, אך מחקרים חדשים יותר מגדירים אותה כתגובה למצבים מסוימים.
אם נדע ש-70% מהאנשים הרגישו לפחות פעם אחת בחייהם שהם “לא באמת… ומתחזים”, אז סביר שבעצם כמעט בכל סיטואציה שאתם חווים יש עוד כמה אנשים שמרגישים ככה. אז במקום לנסות להסתיר את זה, מאד יכול לעזור דווקא לשתף בזה, לנרמל את זה ולגלות שאתם לא לבד.
- במקום לנסות להשליך את ההצלחות שלכם על המזל או על אחרים, נסו לבדוק את העובדות: מה עשיתם כדי שזה יצליח? במה אתם השפעתם על ההצלחה?
התמקדות בעובדות תעזור לכם להתבונן במראת המציאות ולא בפרשנויות שלכם.
להתמקד במה שאתם לומדים ופחות באופן שאתם מבצעים את המשימה.
הפסיכולוגית קרול דואק טוענת שאנשים שסובלים מתסמונת המתחזה מתמקדים לרוב באופן שבו הם מבצעים ומרגישים לא מספיק מוכשרים ורואים את הטעויות שלהם כהוכחה שהם לא מספיק טובים. התמקדות בתהליך הלמידה שלכם, תאפשר לכם לראות טעויות כתהליך טבעי של צמיחה ולא כהוכחה לאי יכולותיכם.
- המנעו מלדבר בהכללות. אם הכנתם מצגת אז במקום לומר- כל המצגת שלי הייתה גרועה, אפשר לומר: החלק הראשון היה מצוין, אפשר היה לשפר את השקף הרביעי שיהיה יותר מדויק. התבוננות כזו, תאפשר לכם גם להתמקד במה שטוב ועובד וגם במקומות לשיפור.
- במקום להשוות את עצמכם לאחרים, התמקדו בעקומת הלמידה והשיפור שלכם.
במידה ואתם מרגישים שאתם מתקשים לעזור לעצמכם ושהספק העצמי מחבל בהתנהגותכם, תמיד מומלץ להיעזר באיש מקצוע.